En underbar vårdag. Klarblå himmel med angenämt värmande sol. Trädens skira grönska är behaglig och fågelsången intensiv. I skuggan ligger den gamla kvarndammen, mörk och trolsk. Vattnet är stilla i väntan på att komma ut i den forsande åfåran med de lodräta klippväggarna. Ramslöken står i blom och lökdoften är stark när man rör sig i vegetationen. Det vita gavelfönstret i det förbommade gamla stenhuset vid kvarnruinen följer diskret våra rörelser.
Vattenkraften i Rörums södra å med ca 15 m total fallhöjd uppdelad i flera etapper har haft stor betydelse för trakten. Här vid Forsefall låg en gång Forsemölla, en kringbyggd fyrlängad skånegård med kvarn och vadmallsstamp för tillverkning av ylletyger. Den 23 maj 1934 brann gården ner och byggdes aldrig upp igen. Det var kraftig vind vid tillfället och man tror att gnistor satte fyr på halmtaket. Nerströms ligger Sträntemölla som har anor från 1300-talet. En av Sveriges äldsta vattenkvarnar och som drevs fram till 1969. Liksom så många andra platser på Österlen var detta en gång i tiden en livlig plats dominerad av jordbruk och småskalig industri.
Landskapet är mycket kuperat. Rörums Backar är lika spektakulära som de mer kända Brösarps Backar några kilometer norrut. Skogen domineras av storvuxna kraftiga lövträd med sina ljusgröna lövverk. Odlingslandskapets kullar ger ett spännande öppet landskap med avgränsande stengärdsgårdar. Numera dominerar betesdjuren men också äppelodlingar förekommer på sluttningarna och i de flacka dalgångarna.
Vi har besökt Rörumsområdet och Sträntemölla-Forsemölla Naturreservat flera gångar de senaste åren och vi upptäcker alltid något nytt.