Tranor (Grus Grus) i soluppgången. (LarJo-2023-04-09-3399)

Naturreservatet Pulken är ett strandängsområde vid Helge å, väster om Yngsjö.  Namnet på området kommer från ”pulk” eller ”pylke” som betyder liten vattensamling. Sjöfarten mellan Åhus och Kristianstad gick från 1600-talet i anslutning till Pulken genom den grunda Yngsjön som var svår att passera. Med Graften, kanalen strax norr om sjön, blev passagen för fraktbåtarna betydligt lättare.

På kvällarna i månadsskiftet mars-april samlas tusentals tranorna här efter flygningen över Östersjön på väg mot häckningsplatserna längre norrut. Här äter och vilar de inför den fortsatta flygningen. Periodvis matas tranorna på ett fält vid Pulken. De återkommer på hösten när de flyger söderut. På himlen syns då ofta stora flockar med tranor i imponerande flygformationer. Deras välbekanta skränande ljud hörs långväga.

Det är en mycket speciell känsla att på våren tidigt på morgonen, klä sig varmt och ta med kameran med ett teleobjektiv på stativ och fotografera tranorna. Man ser dem fint från fågeltornet vid Pulken, men de finns att finna på de vidsträckta fälten i området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *