Vi lever i en värld stadd i konstant förändring. En ständig utveckling som skapar nya möjligheter. Positiva för somliga och negativa för andra. Spåren som bevaras från det förgångna ger oss en bild hur världen en gång var. Detta gäller inom naturvetenskapen såväl som inom kulturens områden. Avgörande för vad som kommer att bevaras för framtiden är informationens ”bärare”, dvs mediet som lagrar informationen inklusive verktygen som gör informationen tillgänglig för oss.
Veckans bilder är från stranden i Las Palmas på Gran Canaria där konstnärer varje år skapar fantastiska skulpturer i sanden med traditionella bibliska julmotiv. Motiven är välkända från andra otaliga illustrationer som finns bevarade. I detta fallet är det sand som är ”informationsbäraren”. Sandkornens form och sandens fuktighet gör att sanden kan formas till dessa imponerande skulpturer, Väder och vind kommer dock att förvandla allt till den ursprungliga sandstranden, vilket innebär att informationen som skulpturerna förmedlade går förlorad för alltid. Lyckligtvis är de dokumenterade genom mängder med fotografier. De är ”förevigade” som det så fint hette i fotografins barndom.
Men inget varar för evigt. Att använda optik för att låta ljuset skapa bilder var känt i hundratals år, men det var först då man på kemisk väg lyckades bevara dessa ”bilder” på metall, glas och papper som fotografin slog igenom. Många fotografier har bleknat bort under årens lopp, men det finns flera exempel på fantastiska fotografier som bevarats åt eftervärlden. Numera är bildinformationen lagrad digitalt på allehanda magnetiska och elektriska media; bilder som görs tillgängliga på skärmar och på utskrifter på olika media. Vad som kommer att bevaras för framtiden beror på om vi kan avkoda (tolka och förstå) den digitala informationen så vi kan presentera den på nya media. Säkerligen går det att återskapa skulpturerna i sand med hjälp av en lämplig 3D-skrivare så de är kanske ”förevigade”…