Under en utflykt i somras passerade vi en eftermiddag Rörum sydväst om Kivik. På långt håll såg vi en kulle som formligen sprakade av röd färg. Vi körde närmare och följde en upptrampad stig förbi några hus medan husens ägare betraktade oss ogillande. Framför oss hade vi en brant kulle som täcktes av röda vallmor. Ljuset var svårt och gjorde himlen mycket ljus och backen med blommorna mörk. Det blev flera bilder med olika exponeringar.

Som väntat blev bilderna något av en besvikelse när jag jobbade med dem i Lightroom, det digitala mörkrummet. Jag började experimentera med att sammanfoga bilder som var exponerade efter himlen med bilder som var exponerade för blommorna på backen. Vips så dök det efterlängtade resultatet upp på skärmen framför mig. Mycket spännande!

Tekniken bygger på att flera bilder med olika exponering, sk ”bracketing”, sammanfogas till en bild. Tekniken gör att bildens tonomfång ökas genom att detaljerad information tillförs i tonkurvans båda ändar från de olika exponerade bilderna, sk HDR (High Definition Range).

Bildskärmar har börjat utrustas med HDR för att öka tonomfånget, men detta är något annat och ska inte förväxlas med ”kamera HDR”.

Veckans fotografi blev ett antal HDR-bilder från den färgsprakande vallmobeväxta backen i Rörum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *