Lofoten är en norsk ögrupp som ligger norr om polcirkeln. Området är känt for sin storslagna natur och unika landskap. Majestätiska berg, dramatiska kuster, vita stränder och turkost vatten.

På öarna finns några av de vackraste och pittoreska fiskebyarna i Norge, med otaliga rödfärgade ”rorbuer” (fiskarstugor byggda på pålar) längs kusten.

Kulturellt sett är Lofoten känt for sin rika historia och traditioner. Öarna har varit bebodd i over 6 000 år. Klimatet är perfekt för torkning av fisk utan några tillsatser, sk ”tørrfesk”. Speciellt torsk hängs upp på träställningar, ”hjell” från februari till maj. Fisken torkas av de svala vindarna och konserveras genom en jäsningsprocess liknande den som ger Parma-skinka eller ädelost. Stabilt svalt väder förhindrar insektsangrepp och okontrollerade bakterietillväxt. Det är en av de äldsta konserveringsmetoderna; billig och enkel, och den kan tillämpas av alla. Den torkade fisken kan lagras i flera år och är lätt att transportera. Det är traditionellt en viktig exportvara och har blivit en delikatess i många delar av världen.


Berätta för oss vad tycker du om inlägget och bilderna. Vi uppskattar dina synpunkter mycket!