Med Malaga som bas upplevde vi mycket av den Sydspanska historien och kulturen. Miljöerna i det fantastiska kuperade landskapet är en spegel av den rika och komplexa kulturen som har formats av de olika civilisationer som har kallat regionen sitt hem.

Alhambra

Under antiken var det fenicier, kartager, romare och visgoter som präglade området. Från 711 gjorde muslimerna Andalusien till ett blomstrande och mest avancerade kulturellt rika regionerna i Europa. Den muslimska civilisationen bidrag till vetenskap, filosofi, konst och arkitektur. Städer som Cordoba, Sevilla och Granada var centralorter och kända för sina imponerande byggnader. Alhambra, ett UNESCO världsarv, är det främsta exemplet. På 1200-talet erövrades Andalusien av de kristna spanska kungarna från norr. Idag är Andalusien en autonom region i Spanien.

Caminito del Rey

I ravinen El Chorro nordväst om Malaga byggdes i början av 1900-talet vattenkraftverk. Ett komplext system med mestadels öppna kanaler ledde vattnet till kraftverkets dammar. En sårbar konstruktion som krävde mycket underhåll. Arbetarna förflyttade sig längs smala stigar på de branta klipporna. På 1970-talet leddes vattnet genom tunnlar i berget och den gamla konstruktionen fick förfalla. Den blev en ”lekplats” för äventyrar (”daredevils”) som drogs till den alltmer förfallna platsen och efter flera alvarliga olyckor stängdes den av myndigheterna. Efter restaurering kan man idag vandra 5 km på ravinens klippor och uppleva det spektakulära landskapet och få en uppfattning om de enorma uppoffringarna som krävdes för att bygga vattenkraftverket.

Bergsbyarna

Det Andalusiska landskapet är mycket kuperat och bergigt. Speciellt utmärkande är de vita byarna. Men plötsligt dyker en katt upp bland hermelinerna. Juzcar är den före detta vita byn som målades blå som en pr-grej för filmen ”The Smurfs”. Den avlägsna byn lyckades hävda sig bland de vita andalusiska byarna…

Gibraltar

En av utflykterna gick till den brittiska kolonin Gibraltar som tillsammans med Nordafrika utgör Medelhavets västra inlopp. Än idag utgör Gibraltar ett trätoämne mellan Spanien och UK. Tyvärr var vädret molnigt och disigt, så vi fick inte uppleva Gibraltars kända klippsiluett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *