Alta ligger vackert vid Altafjorden i Finnmarken i Nordnorge, 385 km norr om Polcirkeln, två timmars flygning från Oslo. Landskapet karaktäriseras av fjorden, älvar och imponerande fjäll där det högsta är 1.149 meter över havet. Vi åkte dit i början av januari 2017 för att uppleva Norrsken.
Förra gången vi var i Alta var det sommar, strax före midsommar 2010 under en av premiärturerna med husbilen. Förutom midnattssolen och det magnifika landskapet, överraskades vi av den stora mängden hällristningar ca 6400 är gamla och upptagna på UNESCOs Världsarvslista. Fantastiskt att ett jägar-samlarfolk levde så här långt norrut för så länge sedan. Hällristningarna visar troligen en del av människornas trosföreställningar och ritualer och var kanske delar av myter eller historier. De berättar också om de naturliga omgivningarna och naturresurserna, genom det djurliv som är avbildat: ren, älg, björn, hund/varg, räv, hare, gäss, änder, svanar, hälleflundra, lax och val. Utöver arterna från djurriket, visar hällristningarna också människor, båtar, redskap, olika geometriska mönster och figurer. Ofta ser man stora scener där människor och djur deltar i olika aktiviteter, som jakt, samlande och fiske, dans och ritualer.
Vi bestämde oss för att vi måste komma tillbaka…
Vi återkommer när det är bister vinter. Djup snö, mer än -20 grader C kallt och blåsigt. Landskapet är helt annorlunda i vinterskrud. Inte minst för att solens strålar inte når över horisonten. Endast mörker större delen av dygnet och lite rodnande skymning mitt på dagen. Alta kallar sig själv för ”Norrskensstaden” och det finns flera arrangörer som erbjuder ”garanterade” upplevelser av norrsken för besökare. Vi fastnar för turen ”Jakten på nordlyset” arrangerad av GLØD och vi blir hämtade på hotellet redan första kvällen. I deras mysiga lokal serveras vi varm soppa och blir informerad om Norrsken och hur man kan fånga de dansande gröna slöjorna med kameran. Övriga deltagare är från sommarvarmt Sydafrika och Frankrike. Innan vi ger oss ut får vi låna ytterligare ett lager kläder för att bättre kunna hantera fotograferingen i den bitande kylan i polarnatten.tillbaka…
Polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Detta sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler. Polarsken heter aurora på latin och kallas på norra halvklotet för norrsken (aurora borealis). För att se norrsken fordras alltså magnetiska aktiviteter i atmosfären, klart väder och minimalt med störande ljus från tätorter. Det finns flera institut som ger ut prognoser för var och när norrsken kan ses. ”Jakten på nordlyset” är en korrekt benämning på vad vi är i förd med att ge oss på.
Det blir minibuss upp på de snötäckta höjderna utanför Alta. Då och då kan vi skönja något grönt på himmeln. Guiden är mycket optimistisk och berättar att de gröna slöjorna kommer att synas mycket mer på de färdiga bilderna. När vi står bakom kamerorna på stativ med röd pannlampa och fotograferar med lång exponeringstid, är vi mycket tacksamma för överlevnadskläderna som skyddar mot den bitande kalla vinden.
Efter några timmars ”jakt” med många stopp hamnar vi vid en frusen sjö där guiden tänder eld och serverar varm choklad. Härlig känsla. Vi klarade det bistra klimatet utan att frysa alltför mycket.
Vi har haft en fantastisk upplevelse! Vi tror oss ha fått fina bilder.
Vi ska stanna ytterligare några dagar i Alta. Vi bestämmer oss för att avstå från att hyra bil, då det skulle vara utmanande att navigera i mörker i det snötäckta landskapet. I stället blir det promenader i och omkring Alta. Ett av de främsta minnena är ”Nordlyskatedralen” som inte fanns här när vi var här första gången. Alta har en spännande historia och det är svårt att förstå att hela staden brändes ner under andra världskriget. Vi passar också på att äta ”tørrfisk” och njuta av de fantastiska och stora räkorna. Vi förstår att vi hade en sagolik tur med vädret första kvällen eftersom det var mulet de efterföljande dagarna. När vi lämnar Alta den fjärde dagen är det snöstorm på gång, men vi har tur och är hemma igen en halv dag senare.