Fotografin börjar närma sig sitt 200-årsjubilem. Det är en fascinerande utveckling som lett fram till dagens breda utbud av stillbilder, filmer, illustrationer, reklam, konst etc. De otaliga analoga och kemiska processerna har utvecklats till datorbaserade digitala processer. Resultatet är dock i princip det samma; bilder och filmer i olika utförande som vi blir alltmer beroende av.

Tekniken för att få fram bilder och för att presentera dessa påverkar starkt vår konsumtion och användande av bilder. Det är en spännande utveckling som med introduktionen av AI (Artificiell Intelligens) står inför oanade möjligheter. Men också utmaningar som sannolikt är likvärdiga de som dåtidens samhälle och betraktare ställdes inför i fotografins barndom.

Den fotografiska bildens karaktär och uttrycksform har utvecklats i takt med de tekniska förändringarna. Många verktyg i dagens digitala värld eftersträvar att återskapa äldre bilders utseende och framtoning. Man behöver alltså inte längre gå tillbaka till våta processer, mörka rum och otympliga storformatskameror för att få fram bilder som ser ”gamla” ut.

För flera år sedan kom jag i kontakt med Lensbaby, ett amerikanskt företag, som tillverkade objektiv med enkel optisk uppbyggnad och med tillbehör för att på moderna kameror få bilder som påminner om de gamla fotopionjärernas bilder. Genom att utnyttja de tekniska begränsningarna kan man återge motiven i uttrycksfulla bilder avskalade från den moderna teknikens perfektionism.

I mitt Lensbaby paket ingår: Lensbaby Composer Pro med olika linshuvuden som ger karaktären av hålkamera, plastlins, enkelglas lins och dubbelglaslins. Till de med optiska linser finns en uppsättning skivor med olika bländaröppningar, vidvinkel- och teletillsattser finns. En mängd olika skivor med öppningar och figurer kan sättas framför objektivet för att skapa vinjetterade bilder. Konceptet Lensbaby har utvecklats mycket de senaste åren så numera finns det ett stort utbud av objektiv med olika egenskaper.

Jag blev besviken när jag använde objektivet på min Nikon D90. Bilderna blev inte alls så spännande som jag förväntat mig och grejorna hamnade på hyllan. Desto gladare blev jag då jag av ren slump provade objektivet på min Nikon D600. Plötsligt uppstod de begränsade skarpa områdena omgivna av suddiga partier. Det är effekten av bildcensorns storlek. D90an är en DX, dvs en halvformatskamera medan D600an är en FX, dvs en fullformatskamera. Objektivet är designat för en fullformatskamera. Sedan dess har jag då och då tagit fram och experimenterat med Lensbaby paketet. Möjligheterna är oändliga, men det krävs att man fokuserar på dessa och bortser från det man skulle kunna få med traditionell fotografering.

Håkan Gottbergers fantastiska bilder på Österlens Fotograficentrum i Smedstorp sommaren 2024 inspirerade mig till detta projekt. Några av Håkans bilder är publicerade på hans hemsida www.gottberger.se.

Avsikten med detta projekt är att fortsätta utforska möjligheterna med Lensbaby och publicera bilderna här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *